HORNÉ DRŽKOVCE. Horúce kotle, neodmysliteľná aróma dymu a stovky litrov rozvoniavajúcej držkovej polievky prilákali do obce v okrese Bánovce nad Bebravou mnoho priaznivcov kulinárskeho umenia. Neľútostný boj o prípravu najlepšej „držkovej" zviedli družstvá s kurióznymi názvami. Nechýbali tímy F.B.I., Spod Inovca, Jastrabské držky, Hadi, či Juventus. Celodenné kulinárske zápolenie spestril kultúrny program.
Horné Držkovce zaplavila držková polievka
Obrovské množstvo držiek, papriky, čierneho korenia, majoránky a ďalších ingrediencií spotrebovali súťažiaci pri príprave populárneho jedla. „Za vznik držkovej vďačíme barbarskému zvyku našich predkov, ktorí po ulovení párnokopytníka skúšali skonzumovať obsah celej brušnej dutiny. Po vyčistení zriasenej vnútornej časti žalúdka sa začala táto časť vnútorností spracovávať rozličnými spôsobmi," prezradil člen tímu Berušky.
Po minuloročnej premiére Držkovčania prekonali aj účastnícky rekord. „Prvý ročník sme brali ako pokus, či niečo také organizovať. Akcia mala veľký ohlas. Vlani prišlo devätnásť tímov, dnes až dvadsaťpäť. S gulášom súťažia všade, my sme vsadili na držkovú," uviedol organizátor Stanislav Varényi. Napriek tomu, že Držkovce sa snúbia s držkovou polievkou, obec podľa nej nepomenovali. Jej názov je odvodený od zemianskeho rodu Držkovských.
Držkoví umelci vsadili aj na hríby
Takmer žiadne družstvo originálne triky na prípravu jedla nechcelo prezradiť. „My do nej dávame aj dubáky. Je to vôňa, ktorá jej pridáva zvláštnu obohacujúcu chuť," prezradil Jozef Kuník (71), šéf tímu Spod Inovca z Trenčianskych Stankoviec. Július Hraboš (46) z Malej Hradnej potvrdil popularitu držkovej aj medzi hasičmi. „Dáme si ju aj na schôdzi dobrovoľného hasičského zboru.
Dobrú držkovú treba variť aspoň dve hodiny," povedal člen hasičského družstva Firemani. Vo dvojici vedľajších minikuchýň sa rozpútal nemilosrdný súboj medzi bratom a sestrou. „Treba ju variť v kotlíku, má potom výrazne lepšiu chuť, takú odymenú," prezradila víťazka z roku 2009 Dana Kovalíčková z tímu Dobrovoľníčky z Malej Hradnej. Jej brat Ivan Hudec z tímu F.B.I. sa jej boj o obhájenie primátu snažil skomplikovať.
„Vlani som to nechal vyhrať sestre s mamou. Pretože proti mame sa nedá súťažiť. Teraz mama neprišla a sestra je v družstve s mojou ženou. Preto ich musíme poraziť," smial sa Ivan. Navaril 24 litrov polievky z ôsmich kilogramov držiek. Ako povedal, držková musí byť poctivá. „Tretina držiek, tretina ingrediencií a tretina vody. Pokiaľ ju kúpiš na stanici, máš tam dve držky a nejakú vodu," porovnal člen F.B.I.
Fíni ju nepoznajú, Drapák ju miluje
Držkovská držka mala súťažiacu až z ďalekého Fínska. „Držkovú jem veľmi rada, ale Fíni ju vôbec nevaria, pretože o nej nevedia. Vo Fínsku na oslavách jedia hrachovú polievku. Určite by si ju aj Fíni zamilovali. Ich kuchyňa je ochudobnená o držkovú, mnohí nepoznajú ani guláš," usmievala sa Maria Saine z juhofínskeho prístavného mesta Hamina, ktorú na súťaž prilákal brat z obce Zlatníky.
Rocker Paľo Drapák (45) si však na držkovej pochutí pri každej možnej príležitosti. „Môj dedo ju miloval, otec ju miloval a ja nie som žiadna výnimka. Chuť správne navarenej držkovej je nenapodobiteľná," prezradil bývalý spevák Metalindy. Dokáže si ju aj sám navariť, pretože jeho manželka ju neobľubuje. „Keď ju musí variť, tak nadáva. Napriek tomu robí jednu z najlepších držkových, akú som kedy jedol," zasmial sa Drapák.
Porota sa držkovou takmer prejedla
Úlohou súťažného tímu bolo pripraviť maximálne desať litrov držkovej polievky, z ktorej si sedmička porotcov zobrala litrovú vzorku. Tá na hodnotenie polievky využila desaťbodovú stupnicu v štyroch kritériách. „Sledovali sme vôňu polievky, jej chuť, vzhľad a konzistenciu. Či je podiel tekutej a pevnej zložky dostatočný," uviedol predseda poroty Ladislav Lagin, pedagóg technológie spracovania mäsa na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Vzorky boli anonymne označené číslami.
Každý porotca ochutnal dve lyžice súťažnej polievky. Medzi dvadsaťpäťkou vzoriek boli naozaj veľké rozdiely. „Súťažiaci ich pripravili na rôzne spôsoby. Niektorí k originálnemu riešeniu pridali dokonca aj zeleninu či hríby. Na vzhľad vplýva najmä kvalitná paprika," dodal Lagin. Výsledky súťaže boli napokon veľmi tesné. Víťazstvo si odnieslo družstvo Rajban (235 bodov). Druhé miesto získal tím Perla (233 bodov) a tretie Dobrovoľníčky (233 bodov), ktoré titul z roku 2009 neobhájili.