Bošácka slivovica tohto roku vonia po májovej rozkvitnutej lúke

V páleniciach sa v predvianočnom období nezastavia. Na sviatky chce mať každý už na stole fľašu z tohtoročnej úrody.

Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom.Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom. (Zdroj: TASR)

BOŠÁCA/BOLEŠOV. Sezóna v páleniciach vrcholí. „Tri mesiace robíme nonstop," hovorí Mirko Kaššovic z Bošáckej pálenice. „Stále je tu frmol, jedni navážajú, ďalší telefonujú, dohadujú sa, organizuje sa čas pálenia a už zase treba ďalšieho pustiť na prvé pálenie, chce to stále komunikovať, aby vedeli, kedy majú prísť. Stane sa totiž, že potom čakajú aj päť hodín. Nedokážeme to odhadnúť, keď povedia, že dovezú určité množstvo kvasu a potom miesto päťsto dovezú sedemsto litrov a hneď časovo nestíhame."
Veľký nával a zhon cítia aj v Bolešovskej pálenici. „Každý chce do Vianoc mať vypálené, aby mali na sviatky už z tohtoročnej úrody. Kapacitne nestačíme, aj keď ideme nonstop, ten záujem je omnoho väčší ako sa dá uspokojiť," hovorí Ján Kristín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dobrý ročník

Bošácka dolina tohto roku zarodila slivkami, ako sa patrí. „Čo je iné oproti ostatným rokom, že sú pomerne nízkej výťažnosti, ale za to absolútne vysokej kvality. Aj destiláty sú nádherné," hovorí Kaššovic. Kvalitný destilát podľa neho musí mať charakteristické aromatické a chuťové vlastnosti. Na tieto chute a vône neexistuje chemický vzorec, vždy sa iba farbisto opisujú. „V Bošáckej slivovici, ktorú robíme tohto roku, sa dá nájsť májová rozkvitnutá lúka."

Kedysi sa pálilo slávnostnejšie

Ján Kristín si spomína, že voľakedy si ľudia viac vychutnávali atmosféru v pálenici. „Dovolenku si brali deň pred tým a dva alebo aj tri dni potom na zotavenie," hovorí. Keďže sa každý chcel pochváliť s tým, čo napálil, tak sa ochutnávalo. Popri tom sa hrali karty, rozprávali príhody a často si nechali do pálenice aj oslavy svojich sviatkov. „Teraz už sú ľudia uponáhľaní a málokto si vychutná proces pálenia, ako to kedysi bývalo."

SkryťVypnúť reklamu

Ovocie do kvasu by malo ísť umyté

Kým v Bošáckej pálenici sa špecializujú na slivovicu, v Bolešovskej pália všetko ovocie, ktoré sa urodí na záhrade. „Skoré letné ovocie už skončilo a teraz prišli na rad tradičné ovocné kvasy jablčný a slivkový," hovorí Ján Kristín. Aj tu cítiť vplyv počasia. Keď na jeseň ovocie potrebovalo slnko na dozrievanie, častejšie pršalo, preto má menej cukornatosti. „V porovnaní s minulým rokom je z rovnakého množstva kvasu nižšia výdatnosť."

Farba kvalitného destilátu musí byť podľa neho vždy kryštalicky čistá. Aróma závisí od kvality zrelého ovocia a prípravy kvasu. Ako ďalej upozorňuje, základom kvalitného kvasu je zrelé, odstopkované a umyté ovocie, bez lístia, konárikov, či trávy. „Pri dodržaní technologického postupu sa ale niekedy aj z tých horších kvasov dá spraviť celkom prijateľný destilát."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 261
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 345
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 158
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 200
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 840
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 333
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 548
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 248
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Boris Vitázek.

Festival sa koná 11. a 12. apríla na rôznych miestach


Očkovanie vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer.

Kotlár avizoval, že Žilinkovi odovzdá výsledky analýzy šarží vakcín Moderna a Pfizer.


SITA

Cintorín pri pamätníku v lesoparku Brezina v Trenčíne pripomína beštiálne vraždy 69 vojakov, partizánov i civilných obyvateľov.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu