Bošácka slivovica tohto roku vonia po májovej rozkvitnutej lúke

V páleniciach sa v predvianočnom období nezastavia. Na sviatky chce mať každý už na stole fľašu z tohtoročnej úrody.

Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom.Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom. (Zdroj: TASR)

BOŠÁCA/BOLEŠOV. Sezóna v páleniciach vrcholí. „Tri mesiace robíme nonstop," hovorí Mirko Kaššovic z Bošáckej pálenice. „Stále je tu frmol, jedni navážajú, ďalší telefonujú, dohadujú sa, organizuje sa čas pálenia a už zase treba ďalšieho pustiť na prvé pálenie, chce to stále komunikovať, aby vedeli, kedy majú prísť. Stane sa totiž, že potom čakajú aj päť hodín. Nedokážeme to odhadnúť, keď povedia, že dovezú určité množstvo kvasu a potom miesto päťsto dovezú sedemsto litrov a hneď časovo nestíhame."
Veľký nával a zhon cítia aj v Bolešovskej pálenici. „Každý chce do Vianoc mať vypálené, aby mali na sviatky už z tohtoročnej úrody. Kapacitne nestačíme, aj keď ideme nonstop, ten záujem je omnoho väčší ako sa dá uspokojiť," hovorí Ján Kristín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dobrý ročník

Bošácka dolina tohto roku zarodila slivkami, ako sa patrí. „Čo je iné oproti ostatným rokom, že sú pomerne nízkej výťažnosti, ale za to absolútne vysokej kvality. Aj destiláty sú nádherné," hovorí Kaššovic. Kvalitný destilát podľa neho musí mať charakteristické aromatické a chuťové vlastnosti. Na tieto chute a vône neexistuje chemický vzorec, vždy sa iba farbisto opisujú. „V Bošáckej slivovici, ktorú robíme tohto roku, sa dá nájsť májová rozkvitnutá lúka."

Kedysi sa pálilo slávnostnejšie

Ján Kristín si spomína, že voľakedy si ľudia viac vychutnávali atmosféru v pálenici. „Dovolenku si brali deň pred tým a dva alebo aj tri dni potom na zotavenie," hovorí. Keďže sa každý chcel pochváliť s tým, čo napálil, tak sa ochutnávalo. Popri tom sa hrali karty, rozprávali príhody a často si nechali do pálenice aj oslavy svojich sviatkov. „Teraz už sú ľudia uponáhľaní a málokto si vychutná proces pálenia, ako to kedysi bývalo."

SkryťVypnúť reklamu

Ovocie do kvasu by malo ísť umyté

Kým v Bošáckej pálenici sa špecializujú na slivovicu, v Bolešovskej pália všetko ovocie, ktoré sa urodí na záhrade. „Skoré letné ovocie už skončilo a teraz prišli na rad tradičné ovocné kvasy jablčný a slivkový," hovorí Ján Kristín. Aj tu cítiť vplyv počasia. Keď na jeseň ovocie potrebovalo slnko na dozrievanie, častejšie pršalo, preto má menej cukornatosti. „V porovnaní s minulým rokom je z rovnakého množstva kvasu nižšia výdatnosť."

Farba kvalitného destilátu musí byť podľa neho vždy kryštalicky čistá. Aróma závisí od kvality zrelého ovocia a prípravy kvasu. Ako ďalej upozorňuje, základom kvalitného kvasu je zrelé, odstopkované a umyté ovocie, bez lístia, konárikov, či trávy. „Pri dodržaní technologického postupu sa ale niekedy aj z tých horších kvasov dá spraviť celkom prijateľný destilát."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú, čo ľudia budú chcieť
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 12 646
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 11 256
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 897
  4. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 2 863
  5. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 768
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 588
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 215
  8. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 438
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰
  2. Gustáv Murín: Čítanie na nedeľu - v obkľúčení amerických feministiek
  3. Matúš Grznár: Každé 4 roky zaplatíte viac ako 50 tisíc eur štátu. Čo sa s nimi deje?
  4. Jozef Drahovský: Zneužívanie špeciálne upraveného dopravného značenia na páchanie trestnej činnosti
  5. Irena Šimuneková: Múzeum slovenskej dediny v Martine
  6. Ján Karas: Demokracia, ktorú si musíme chrániť
  7. Elena Antalová: Za všetkým nemusíš hľadať ženu, ale...
  8. Daniel Bíro: Lukáš Ilavský ako riaditeľ SOŠE Trnava má plány do budúcnosti. V škole sú tiež žiadané viaceré technické odbory
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 19 144
  2. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 18 612
  3. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 812
  4. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 728
  5. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 11 501
  6. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 881
  7. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 4 925
  8. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 4 627
  1. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  2. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  3. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  4. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  5. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  6. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  7. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  8. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Ilustračné foto.

Prinášame vám prehľad novorodeniatok z trenčianskej a myjavskej pôrodnice. Ich fotky boli zverejnené v tlačených novinách MY Trenčín.


Účastníci 1. ročníka atraktívneho podujatia Oboplávaj Zelenú vodu

Vyše sedemkilometrový plavecký maratón okolo Zelenej vody prilákal priaznivcov diaľkového plávania z viacerých miest Slovenska.


Oksana Shendryk vo vyšyvanke, ktorú ušila za päť mesiacov.

Hoci sa ukrajinská vyšyvanka stala u mnohých súčasťou moderného odevu, jej tradičné formy a spôsob vyšívania sa dodnes dodržiavajú.


Novomešťan Erik Tupý na návšteve u 93 - ročného Josefa Mašína v americkej Santa Barbare

Novomešťan Erik Tupý sa počas prázdnin vydal za dodnes jednou z najkontroverzneších postáv československých dejín, 93-ročným Josefom Mašínom.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu