DOLNÁ PORUBA. Celkovým víťazom sa však v areáli miestnej telovýchovnej jednoty stali medziľudské vzťahy. Harmonický súlad fyzickej a duševnej stránky človeka vyzdvihovali už antickí Gréci. Na podobnom myšlienkovom základe usporiadali v Dolnej Porube podujatie so širším spoločenským kontextom. Jeho nosné piliere tvorili futbalový turnaj a súťaž vo varení guláša.
Podobná akcia v tejto lokalite dlho absentovala. Aj preto do obce spod Homôlky húfne zavítali návštevníci zo susedného Omšenia, Trenčianskych Teplíc, Trenčianskej Teplej, či vzdialenejšieho okolia.
„Našou snahou bolo zapojiť do diania čo najväčší počet ľudí. Verím, že sme im vytvorili príjemné prostredie, aby sa mohli odpútať od problémov všedných dní a stretnúť s priateľmi. Ochota počas príprav a samotná účasť signalizujú, že v otázke pozdvihnutia kultúrneho povedomia mikroregiónu sme na dobrej ceste,“ priblížil starosta Dolnej Poruby Miroslav Kopčan.
Čo zápas, to derby
História futbalových súbojov o nekorunovaného kráľa údolia Tepličky eviduje množstvo pamätných zápasov. Znovuzrodený turnaj tentoraz kvartetu mužstiev vhodne vyplnil letnú prípravu. Žreb proti sebe postavil atraktívne semifinálové dvojice. Jednak z geografického hľadiska, ako aj z pohľadu vzájomnej rivality.
Po jednoznačnom víťazstve Trenčianskych Teplíc nad Trenčianskou Teplou rozlúštila finálovú tajničku nečakaná prehra hostiteľského tímu.
Spanilú jazdu Omšenia nedokázal v zápase o celkový triumf zastaviť ani aktuálny majster najvyššej oblastnej súťaže z kúpeľného mesta. Záštitu nad turnajom prevzal predseda TJ Slovan Dolná Poruba Roman Hrbáček, ktorý víťaznému celku venoval prestížnu trofej. Ako vysvetlil, primárny cieľ spočíval v nadväznosti na tradíciu z minulosti a spojení reprezentantov zúčastnených obcí najmä po športovej stránke.
Čaro vôní a chutí
Najpopulárnejšie mu kolektívnemu športu vzorne sekundovala súťaž vo varení guláša. Špecifickú disciplínu absolvovalo deväť kuchárskych kolektívov. Každý z nich musel splniť základnú podmienku – navariť aspoň desaťlitrovú porciu. Berúc do úvahy rôzne zvyklosti súťažiacich, v type guláša im organizátori ponechali voľnú ruku. Niektorí z nich kulinárske umenie dokazovali na viacerých frontoch, čím potvrdili, že zvládajú aj vtipnú kašu. Zmysel pre humor potvrdili pri výbere názvu družstiev. V tejto súvislosti medzi sebou súperili napríklad Mojsejovci, Ostré nože alebo Chalupári. Medzi pripravovanými delikatesami dominovalo mäso z diviny. Pri konečnom rozhodovaní sa trojčlenná komisia zhodla jednohlasne.
„Víťazný kotlíkový guláš á la Bežáci najlepšie zvládol úskalia tvrdosti mäsa, zahustenia dostatočným množstvom cibule a vizuálnej stránky. Keďže varili len amatéri, v niektorých prípadoch sme museli trochu prižmúriť oči. Medzi najväčšie prešľapy patrilo použitie sušených hríbov v strede hubárskej sezóny,“ zhodnotil predseda odbornej poroty Branislav Petrovič. Podľa skúseného šéfkuchára existuje asi štyridsať druhov guláša, pričom každý má charakteristické finesy.
Hlavné podujatia sprevádzal bohatý program pre deti i dospelých. Veľký ohlas zaznamenala prítomnosť jazdeckého klubu z Omšenia a rýchlokurz lukostreľby. Futbalových nadšencov z radov širokej verejnosti zase nadchla možnosť ovládnuť strely zo značky pokutového kopu.
Umeleckú vložku pripravili domáce muzikantské nádeje z dychovej kapely Nedielkovci za asistencie členov Dobrovoľného hasičského zboru Dolná Poruba. Skrátka neobišli ani milovníci všakovakých grilovaných špecialít. Všetky cesty sa napokon spojili pri západe slnka na tanečnom parkete pod holým nebom.