Biopotravinou roka 2012 sa stala ovčia bio bryndza zo salaša farmárky Oľgy Apoleníkovej v Pružine v okrese Považská Bystrica.
TRENČÍN. Rozhodli o tom spotrebitelia v internetovom hlasovaní a biopotravinu tohto roka slávnostne vyhlásili dnes popoludní v rámci Trenčianskeho BIO jarmoku na Mierovom námestí v Trenčíne.
Slováci ocenili tradičný slovenský produkt vyrábaný podľa pôvodných receptúr z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Hlasovanie prebiehalo online od 25. júna do 25. septembra a zapojilo sa doňho takmer 1500 hlasujúcich, povedal organizátor podujatia, riaditeľ Centra environmentálnych aktivít Richard Medal.
Keďže našu bryndzu vyrábame podľa pôvodných receptúr zrazením syra z nepasterizovaného čistého ovčieho mlieka, premnožujú sa v nej 'dobré' mliečne baktérie, ktoré produkujú rôzne kyseliny, najmä kyselinu mliečnu a látky zabíjajúce choroboplodné baktérie, povedala Apoleníková s tým, že biokvalitu bryndze v neposlednom rade spôsobujú aj takmer panenské pasienky pod Strážovom.
Bryndza z pružinského salaša zvíťazila s náskokom takmer 200 hlasov pred BIOMILOU čajom s echinaceou od spoločnosti Ekotrend Myjava a BIO štvorzrnným kváskovým chlebom zo spoločnosti Zelená a Modrá. O prestížny titul Biopotravina roka 2012 sa tento rok uchádzalo osem produktov od šiestich výrobcov. V minulom roku si palmu víťazstva odniesli špaldové biocestoviny tarhoňa od Ekotrendu Myjava.