DOLNÁ PORUBA. S obdobím zábav sa v Dolnej Porube rozlúčili maškarami i maškrtami.Ľudovú veselicu plnú hudby, tanca, spevu, lahodných chutí a omamných vôní prvýkrát zorganizovali na vynovenom nádvorí kultúrneho domu.
Kultúrny život naberá na intenzite
Zastrešenie plochy v centre obce sa samospráve podarilo zrealizovať vlani prostredníctvom eurofondov v rámci Programu rozvoja vidieka.
„V minulosti som informoval ľudí, že sme skoro dva roky pracovali na spracovávaní projektov a nič zásadné za nami nie je vidno. Dnes je situácia opačná, v obci nastal čulý stavebný ruch. Keďže naše podujatia lákajú čoraz viac návštevníkov, snažili sme sa im zvýšiť komfort, ktorý ocenia najmä pri nepriazni počasia. Fašiangová veselica však je nie je len o jedle, je to skôr prostriedok, ako si ľudia nájdu na seba čas a načerpajú pozitívnu energiu,“ povedal starosta Dolnej Poruby Miroslav Kopčan.
Ako doplnil projektant stavby Pavol Gago, prístrešok pozostáva z drevených stĺpov s pozdĺžnymi prievlakmi a drevenými krokvami, záklopu z tatranského profilu, krytiny z poplastovaného plechu a drevenej pergoly, umožňujúcej prechod medzi kultúrnym domom a prístreškom suchou nohou.
Zabíjačková polievka zo saponátovej vody
Punc miestnych zvyklostí dodali veselici vystúpenia domácich folklórnych súborov. Hitom fašiangov však bola pôvodná zabíjačka. Zohratý tím mäsiara Rudolfa Nedielku brúsil nože už s východom slnka. Keď zavesené prasa rozrobili, stiahli kožu zo slaniny a vysmažili oškvarky, ktoré podávali k zabíjačkovej kaši. Vizuálny zážitok umocnila ochutnávka grilovaných výrobkov. V ponuke nechýbali jaternice, klobásy či krkovička. Popri robote skúsený mäsiar nešetril veselými príhodami.
„Bol som na jednej tunajšej zabíjačke, kde panovala veľmi dobrá nálada. Pomocníci mali poumývať kotle pred prípravou zabíjačkovej polievky. Lenže jeden mladík zabudol vyliať saponátovú vodu, do ktorej potom primiešali mäso. Všetko sme museli vybrať a začať odznova,“ zaspomínal Nedielka.